Мария Габриел: Подслушванията в България не са работа на ЕП

Мария Габриел: Подслушванията в България не са работа на ЕП
ЕП следи случая дотолкова, доколкото колегите социалисти и либерали се опитват да го поставят на дневен ред, коментира евродепутатът от ГЕБР Мария Габриел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Проблемът с подслушванията в България не бива да бъде работа на Европейския парламент“, обяви евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел пред агенция „Фокус“.

„На конференцията на Съвета на председателите на Европейския парламент е решено да бъде направено разглеждане на темата в Комисията по вътрешни работи, правосъдие и основни свободи, но решението не е взето“, каза Габриел.

По думите й въпросната комисия трябва да вземе такова решение.

„ЕП следи случая дотолкова, доколкото колегите социалисти и либерали се опитват да го поставят на дневен ред“, обясни Габриел.

Тя отбеляза, че към момента не се говори по тази тема.

Ханес Свобода и Силви Гийом от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, както и Жозеф Дол от Европейската народна партия вече направиха изявления по случая.

„Европарламентът не е институцията, която трябва да се произнася по вътрешнополитически проблеми. Най-важното е, че в момента тече проверка. Изключително неприятно е такъв тип практика да се въвежда – докато прокуратурата и компетентните органи правят проверката, да се намесваме във вътрешен процес“, заяви Мария Габриел.

„ЕП може да се произнесе и по някакъв дебат, когато вече има резултат, и когато е свършила официалната работа“, каза тя.

Според нея няма как човек да не си помисли, че става въпрос за политическо използване на проблема.

„Докато тече проверката, се намесва и още един участник в даването на оценки, а в този случай се поставя под съмнение независимостта на компетентните органи в България“, каза още тя.

#Силви Гийом #Ханес Свобода #подслушване #Мария Габриел #Европейския парламент #избори #Жозеф Дол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"