Взрив в завод в Тексас взе десетки жертви (Обобщение)

Взрив в завод в Тексас взе десетки жертви (Обобщение)
Взривът от фабрика за изкуствени торове в Тексас взе десетки жертви. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Взрив от фабрика за изкуствени торове в Тексас взе десетки жертви, предизвика масивни разрушения и земетресение с магнитуд 2,1, съобщи Геологическият топографски институт на САЩ. Експлозията в завода е станала малко преди 20 часа местно време, в нощта на сряда срещу четвъртък, съобщи БГНЕС.

„Има потвърдени жертви и огромен брой пострадали, повече от сто към момента”, заяви представител на департамента. Директорът на Западната служба на спешна помощ Джордж Смит потвърди броя на жертвите - между 50 и 70 загинали. Разрушени са между 50 и 75 жилищни сгради, както и жилищен комплекс с 50 апартамента.

Първоначално във фабриката е избухнал пожар. В малкото градче Уест обаче няма щатни пожарникари и затова на помощ са се притекли обикновени хора.

Различни медии в САЩ съобщават, че в резултат на взрива е била разрушена както част от завода, така и десетки домове, намиращи се в непосредствена близост до комплекса.

Жителите на градчето Уест, където е възникнал инцидента, са евакуирани заради регистрирано изтичане на амоняк в резултат на аварията. Според някои източници огънят в завода все още не овладян и рискува да се прехвърли към складовите помещения, което да предизвика нова експлозия. Съседи съобщиха пред местни медии, че прозорците им били изпочупени от силата на взривната вълна.

Започнали са евакуации в района на завода. Взривът е усетен в три съседни града, съобщи агенция "Фокус".

Най-малко шест хеликоптера са мобилизирани в спасителната акция.

Повече от 2 часа след експлозията, над града все още е имало гъст тъмен облак дим. Горяли са средното училище и домовете, които са били наблизо.

"Това е страшно опустошение. Никога не съм виждал подобно нещо. Прилича на военна зона с всички разрушения", каза шерифът Парнел Макнамара, предаде БНР.

До момента няма официална версия за причините за експлозията.

Губернаторът на Тексас Рик Пери е издал заповед за мобилизиране на всички ресурси на щата за справяне със ситуацията в Уест.

От Белия дом официално заявяват, че администрацията на Обама е запозната със ситуацията и от федералната агенция за управление на извънредните ситуации се включват в действие.

Инцидентът няма нищо общо с атентатите в Бостън, най-вероятно е авария, съобщи БТВ.

Продължава претърсването на района и издирването на пострадали. Има опасения за експлозия и във втория силоз на завода.

#Тексас #Рик Пери #Бостън #Обама #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници