Бундесбанк: Кризата може да продължи десет години

Бундесбанк: Кризата може да продължи десет години
„Не може банките да бъдат постоянно спасявани за сметка на данъкоплатците“, смята президентът на германската централна банка Йенс Вайдман. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовата криза в еврозоната може да продължи още години, предупреди президентът на германската централна банка Йенс Вайдман, цитиран от Дарик и БГНЕС.

„Излизането от кризата и преодоляването на последствията са един от най-важните проблеми на десетилетието. Спокойствието на пазарите в момента може да се окаже илюзорно, ако не се предприемат дългосрочни мерки на национално и европейско ниво“, отбелязва Вайдман.

Шефът на Бундесбанк призовава за разширяване на помощта за малкия бизнес в средиземноморските страни.

В същото време Вайдман изрази подкрепата си за кипърската стабилизационна програма.

„Кипърският случай показа, че могат да се закриват банки. Принципно погледнато, това е новост и при това добра. Не може банките да бъдат постоянно спасявани за сметка на данъкоплатците“, допълни експертът.

„Мерките, приложени по отношение на Кипър, включително „подстригването“ на банковите депозити, в никакъв случай не са еталон за в бъдеще. Въпреки това мисля, че създаденият механизъм е справедлив - този, който държи парите си в банка, вместо да инвестира средствата, трябва да плати за решенията си“, коментира още немският финансист.

„Европейската централна банка по принцип има възможност да понижи основната лихва, отчитайки инфлацията и общата икономическа ситуация. Но подобна стъпка няма да доведе до кардинална промяна на икономическата ситуация в еврозоната. По-удачно ще е европравителствата да действат по-активно в намирането на път за увеличаване темповете на икономическия ръст“, добави Вайдман.

#Бундесбанк #криза #еврозона #Йенс Вайдман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници