Дянков: Борисов падна не заради икономиите, а защото не реформира енергетиката

Дянков: Борисов падна не заради икономиите, а защото не реформира енергетиката
Бившият финансов министър Симеон Дянков анализира причините за оставката на кабинета „Борисов“ в статия в „Уолстрийт джърнъл“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Правителството на Бойко Борисов падна не заради мерките за икономии, а заради това, че не успяхме да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването и не наложихме икономии и там“, смята бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Дянков изказва своята позиция в статия в американския вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Стачките, които доведоха до оставката на правителството, започнаха през февруари заради високите сметки за ток, припомня Дянков.

Според него сметките за ток са се повишили заради постоянно нарастващата неефективност в енергийния сектор.

Производители на скъпа електроенергия постоянно се присъединяваха към енергийната мрежа и НЕК беше принудена да покрива последващите загуби, пише Дянков.

Затова по думите му изборът е бил между увеличаване на цените, за да се спаси НЕК от банкрут, и дълго отлаганите реформи. И регулаторът избрал първото.

Здравеопазването е друг сектор, който се нуждае от реформи, посочва бившият финансов министър.

По думите му няколко правителства поред се поддаваха на натиска на фармацевтичните компании, асоциации и профсъюзи и увеличаваха публичното финансиране на здравеопазването.

Въпреки това усещането за качеството на услугите в сектора се е влошило – 93% от българите смятат, че здравеопазването е неадекватно, посочва Дянков.

„Всеки опит за реформа по време на нашето правителство беше посрещан с искания за оставката на здравния министър. Четирима министри се смениха и тази мисия не беше изпълнена“, коментира той.

Според него мерките за икономии са обвинявани за всички беди в Европа, но „доказателствата сочат точно обратното“.

Дянков се мотивира с икономиките, които регистрират най-висок растеж през последните три години, като подчертава, че всички те приемат мерките за икономии сериозно.

#Бойко Борисов #Симеон Дянков #енергетика #оставка #здравеопазване #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници