ЕП: Еврокомисията да разследва българския „Уотъргейт"

ЕП: Еврокомисията да разследва българския „Уотъргейт"
Ханес Свобода призова Цветан Цветанов да се оттегли от политиката. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия да разследва скандала с подслушванията в България, поиска председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, съобщи „Юрактив".

В изявление, публикувано на сайта на групата на социалистите и демократите, Свобода обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов изглежда лично е инициирал и ръководил подслушването.

„Срамно е, че България, член на Европейския съюз, е била управлявана от администрация, която явно е нарушавала – с помоща и знанието на българскатаполиция – правата и неприкосновеността на голям брой хора. Това повдига и въпроса за други действия, които това правителство може да е предприемало и за цялостното му уважение към демократичните ценности", пише Свобода.

Лидерът на групата на социалистите и демократите призовава Цветанов да се оттегли от политическия живот, както той самият обеща, в случай че се потвърдят обвиненията за подслушванията.

Свобода призовава също Европейската комисия да разследва скандала и да наложи „мониторингов механизъм, за да предотврати подобни случаи в бъдеще".

Говорителят на ЕК Марк Грей потвърди, че главният прокурор Сотир Цацаров действително е информирал комисията за разследването. Той обаче категорично отказа да коментира случая, докато тече разследването, включително предполагаемото подслушване на Кристалина Георгиева.

Запитан дали Еврокомисията не е показала бездействие по отношение на незаконното подслушване при предишни доклади по механизма за сътрудничество и проверка, Грей посочи, че не е негова работа да пише историята за решенията на ЕС.

Скандалът се следи и от еврокомисар Вивиан Рединг и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

#Ханес Свобода #Марк Грей #Вивиан Рединг #Мартин Шулц #Европейския парламент #Цветан Цветанов #България #Сотир Цацаров #Европейската комисия #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници