Вивиан Рединг и Мартин Шулц ще следят „Цветановгейт“

Вивиан Рединг и Мартин Шулц ще следят „Цветановгейт“
Мартин Шулц следи внимателно скандала с подслушванията. Снимка: ЕП
A A+ A++ A

Еврокомисар Вивиан Рединг и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц са уведомени и следят внимателно скандала с незаконното подслушване в България, който е по-известен като „Цветановгейт“.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев призова европейския комисар по правосъдие Вивиан Рединг да сложи край на мълчанието си, да игнорира партийната си принадлежност и да предприеме най–накрая необходимите действия с оглед на тревожното погазване и незачитане на демократичните права у нас, предаде БГНЕС.

Станишев настоя за независим мониторинг от Европейската комисия по случая с незаконното подслушване, за да бъдат разследвани и предотвратени подобни недемократични практики.

В призива си към комисар Рединг Сергей Станишев подчерта, че легитимността и демократичността на предстоящите избори са изложени на риск. Председателят на ПЕС е споделил опасенията си и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

БГНЕС припомня, че председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода призова бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да се оттегли от политическата сцена с думите: „Настоявам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Мисля, че е очевидно, че е загубил всякаква легитимност и доверие и не може повече да заема политическа длъжност в България. Фактът, че въпреки новото развитие бившият премиер Бойко Борисов потвърди пълната си подкрепа за Цветанов само подчертава липсата на всякакви демократични ценности в неговата партия“.

Г-н Свобода също така призова Европейската комисия да започне разследване по случая.

#Вивиан Рединг #Мартин Шулц #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници