Горанов: Трябват ни около 5 млрд. лева заеми за новия мандат

Горанов: Трябват ни около 5 млрд. лева заеми за новия мандат
Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 5 млрд. лева ще бъдат необходими за следващите четири години за покриване на бюджетни дефицити и за рефинансиране на стар дълг, заяви бившият зам.-министър на финансите в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов.

„Заемите няма да бъдат вземани за повишаване на доходите, каквито идеи се прокарват от други политици, а парите ще са необходими за покриване на бюджетния дефицит“, коментира Горанов пред радио Дарик.

Експертът поясни, че на този етап нищо не налага промяна на параметрите на валутния борд или неговото премахване. Няма причина и за данъчни промени. Освен запазването на плоския данък ГЕРБ предвижда още и запазване на ставките за ДДС.

„Не може през ДДС да се провеждат социални политики, защото той е сред основните приходи в бюджета и ако има намаление в ставката, ще трябва да бъдат преразгледани други обществени разходи“, каза още Горанов.

Бившият зам.-министър обясни, че ГЕРБ смята да запази социалните трапезарии, както и допълнителните услуги за възрастни хора, които се предлагат в момента от „Социален патронаж“.

„В борбата с безработицата единствено могат да помогнат европейските програми“, призна Владислав Горанов.

#кабинета "Борисов" #Владислав Горанов #ГЕРБ #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници