Адвокат Недева: Никоя власт няма интерес да постави под контрол подслушването

Адвокат Недева: Никоя власт няма интерес да постави под контрол подслушването
Емилия Недева. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Нито една власт няма да постави под контрол подслушването, това мощно средство за въздействие - и икономическо, и политическо. И всяка власт го използва умело, коментира адвокат Емилия Недева.

„Политическото и техническото говорене през последните дни за специалните разузнавателни средства сякаш остави встрани разговорите за правата ни. Едно от тях е правото да не бъдем подслушвани. Засилиха се съмненията, че всеки може да бъде подслушван“, каза Недева, цитирана от БНР.

Според юриста проблемът идва от това, че дикусията за нашите права винаги започва тогава, когато гръмне скандал. И малко след като се предложат някои мерки, веднага затихва. По този начин в обществото остава впечатлението, че никое правителство няма желание да измени закона така, както определи Европейският съд.

„Политиците умело използваха ръководителите на съдебната система, за да замаскират желанието на институциите да се промени Законът за СРС. На 21 февруари 2012 тогавашният министър-председател заедно с главния прокурор излязоха със смешната констатация и предложение, че всички неща в Закона ще бъдат поправени, когато техническото прилагане на СРС, след разрешението от съдия, стане не с подписа на министъра на вътрешните работи, а с подписа на главния секретар на МВР“, уточни Недева.

Адвокатът разясни, че парламентарната подкомисия, като идея за независим орган, контролиращ използването на СРС, отговаря на изискванията на Европейската конвенция за правата на човека. Но голямото "но" е в това, че тя няма фактическата възможност да упражни този контрол.

„Знаете данните и статистиката за колко десетки хиляди искания за прилагане на СРС става дума. Подкомисията няма ресурси да извърши контрол и подменя задължението си с експерти, които гражданите не познават. Не знаем кой сътрудничи на тази комисия“, каза Емилия Недева и прогнозира, че докато няма работещ парламент, няма как да бъдат регламентирани проблемните зони в закона за СРС-тата.

#съдебната система #европейски съд #СРС #Емилия Недева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници