К. Стойчев: Правителството на ГЕРБ закла БГ производството

К. Стойчев: Правителството на ГЕРБ закла БГ производството
От тези загубени 400 000 работни места по време на последното управление 290 000 са в български производствени предприятия, каза Кънчо Стойчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От тези загубени 400 000 работни места по време на последното управление 290 000 са в български производствени предприятия. Оказахме се данъчен рай за търговците и ад за българския работодател, който е основният социално ангажиран партньор в държавата.

Това заявиха от ръководството на съюз „Произведено в България“, предаде БГНЕС. Във фокуса им попаднаха международните търговски вериги, работещи на територията на страната, които бяха обвинени в злоупотреба с пазарното си положение и задушаване на производствената индустрия.

По думите на Кънчо Стойчев, социолог и член на УС на съюз „Произведено в България“, спрямо големите търговски вериги има тотално отсъствие на регламентация и контрол, както отсъства и държавна политика за подкрепа на малкия и средния бизнес.

Социологът обърна внимание, че докато търговските вериги регистрират печалби между 20 и 30%, които в голямата си част излизат от страната, едва около 10% от продуктите по техните рафтове са произведени в България. По този начин единственото, което може да се генерира, е безработица, заяви Стойчев.

Той обясни, че от съюза са сезирали Комисията за защита на конкуренцията, която след дълги проверки изготвя доклад, който признава, че има тежка злоупотреба от страна на търговските вериги. Въпреки това санкции не са последвали, а от комисията са изпратили единствено препоръки до търговците, поясни Стойчев.

Подобен е и случаят с предложението за промяна на Закона за защита на конкуренцията, внесен в НС с подкрепата на водещите парламентарно представени партии. Политическата воля и ентусиазмът стигна само дотам този законопроект просто да бъде внесен, от година той стои по рафтовете на парламента, обясни юристът Антоний Димов.

Нашата законодателна система позволява дневният ред на политиците, който по същество се разделя от този на гражданите, да доминира, коментира той. Димов обясни, че дефиницията за пазарен натиск, заложена в законопроекта, е почти същата като тази, с която ЕК излиза в своята „Зелена книга“ за нелоялните търговски практики на територията на ЕС. „Когато една от договарящите се страни е в по-силна позиция при воденето на преговори, тя може да наложи своите условия върху партньора, като поради фактора страх е принуден да се съобразява“, обясни той.

Нашето основно заключение беше, че без вкарването на интензивни регулативни мерки във формата на закон тези проблеми няма да бъдат решени, каза още юристът. „В България нивото на правен нихилизъм, особено през последния парламент беше доведено до апогей, до олимпийски размери, ние поставяме рекорди как да не се спазват законите“, заяви Димов. Законопроекта го спряха всички онези в парламента и изпълнителната власт, които са пряко и дълбоко обвързани с монополите и картелите в България и през последните 3.5 г. защитаваха техните интереси, добави Кънчо Стойчев.

Защото този закон щеше да засегне безобразията в секторите енергетика, горива не само търговските вериги, поясни той. „Очевидно лобистки интереси са ги атакували, по този начин отишлото си правителство закла българското производство“, коментира социологът.

 

 

#"Произведено в България" #Кънчо Стойчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници