Поне 6 млрд. евро изнесли българи в офшорни зони

Поне 6 млрд. евро изнесли българи в офшорни зони
Данъчните и ДАНС са инструктирани да следят за оживени парични трансфери. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Данни за поне 6 млрд. евро, които българи държат в офшорни зони, и 120 имена, но на фирми, свързани с България, могат да се появят от т.нар. „Офшорлийкс“, прогнозират данъчни експерти пред „24 часа“".

Засега не се очаква да се появят имена на физически лица, макар че румънски представители на Международния консорциум на разследващите журналисти, от които тръгнаха разкрития за наличие на имена на български фирми и граждани в разследването за офшорните сметки, вече съобщиха, че в списъка има десетки.

Шефът на НАП Красимир Стефанов, който е в неплатен отпуск, тъй като е кандидат за депутат, заяви преди дни в интервю пред „24 часа“, че НАП следи „Офшорлийкс“ и е готова да провери всяко от осветените имена.

Данъчните и ДАНС са инструктирани да следят за оживени парични трансфери, защото се смята, че може собственици на сметки в офшорни зони да се опитат да преместят парите от тях, преди да бъдат обявени имената от списъка.

Опасенията на приходната администрация са, че до имената на истинските собственици на офшорните компании с бизнес в България трудно щяло да се стигне. Можело да се окаже, че редица фирми ще са препродадени, фалирали, закрити. Адресите им пък вероятно щели да са пощенски кутии или адвокатски кантори, които не са задължени да разкриват тайната на клиентите си, ако срещу тях няма заведено съдебно дело.

31 трилиона долара – толкова е общият обем на парите, които най-богатите хора от целия свят държат в 82 офшорни зони. Това е 2 пъти държавният дълг на САЩ, като 99% от тези средства са укрити, обясни Кольо Парамов, финансов консултант, бивш депутат от 36-ото НС и бивш главен ревизор на БНБ.

Според него около 10 млрд. евро е сумарната стойност на парите, изнесени от българи в различни „офшорки“.

#офшорни зони #“Офшорлийкс” #НАП #Красимир Стефанов #ДАНС #Кольо Парамов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници