Марио Драги: ЕЦБ не може да угоди на всички

Марио Драги: ЕЦБ не може да угоди на всички
ЕЦБ е напълно наясно с трудностите в кредитирането за бизнеса и ще продължи да работи по този проблем и в рамките на мандата си, заяви Драги. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската централна банка, която отговаря за валутната политика на 17 различни страни, не може да прави всичко за всеки по всяко време, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги.

„Макар серията антикризисни мерки на ЕЦБ да са избегнали големите катастрофи, пълните позитивни ефекти все още не се виждат по желания начин в реалната икономика. Въпреки че лихвите са на рекордно ниски нива и ЕЦБ е наляла безпрецедентни количества ликвидност в банките, кредитите все още не достигат до малките и средните предприятия“, заяви Драги, предаде АФП, цитирана от „Дневник“.

Според него има три причини за това - банките може да не разполагат с пари, да нямат достатъчно капитал или, ако това не е така, да се страхуват да кредитират, защото се опасяват, че няма да си получат парите обратно.

Като централна банка ЕЦБ може да се заеме с първия проблем, което вече направи чрез спешни операции за ликвидност. Не е в нейните правомощия обаче да решава останалите проблеми, настоя Драги.

„ЕЦБ е напълно наясно с трудностите в кредитирането за бизнеса и ще продължи да работи по този проблем и в рамките на мандата си“, уточни президентът на ЕЦБ.

#Европейската централна банка #ЕЦБ #Марио Драги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници