Омбудсманът: Съдът да не подписва СРС безкритично като селски кмет

Омбудсманът: Съдът да не подписва СРС безкритично като селски кмет
Според Пенчев въпросът е много сериозен и омбудсманът изрази надеждата си да бъдат посочени виновните, както и „този път да има осъдени“.
A A+ A++ A

Народният омбудсман Константин Пенчев призова съдът „да не подписва безкритично като селски кмет“ използването на Специални разузнавателни средства и подчерта нуждата от промени в закона, предава БГНЕС.

„Много съм притеснен, това е навлизане в личния живот на хората, това е сериозно посегателство върху човешките права“, добави още Пенчев пред Нова телевизия.

Според него въпросът е много сериозен и омбудсманът изрази надеждата си да бъдат посочени виновните, както и „този път да има осъдени“.

„Писна ми 23 години само някой се подслушва, не се подслушва, стават скандали, излизат флашки. Дори и двама души да влязат в затвора, всички хора да знаят, че това е като обица на ухото“, коментира Константин Пенчев.

Той припомни, че България е осъдена в Европейския съд в Страсбург за прекомерно и неконтролирано използване на СРС.

„Този парламент не промени закона и въпросът не е уреден добре законодателно дори. Контрол не може да има очевидно. Тази информация трябва да има граждански контрол, който да гледа поне отчетността“, каза омбудсманът и добави, че „в доклада на прокуратурата се видя обосновано предположение за незаконно подслушване“.

Според Константин Пенчев подслушванията като тема засягат и омбудсмана, защото едно незаконно подслушване засяга основните човешки права.

#Константин Пенчев #подслушване #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници