Принцът на Саудитска Арабия позволява на жените да шофират

Принцът на Саудитска Арабия позволява на жените да шофират
Ако бъде позволено на жените да карат, разходите за около половин милион чуждестранни шофьори могат да бъдат спестени, смята принц Бин Талал. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Принцът на Саудитска Арабия Алуалиид бин Талал обмисля да позволи на жените от кралството да карат коли, съобщава Ройтерс.

Причините му обаче са икономически и не става въпрос за увеличаване на правата на жените в страната.

Според него, ако бъде позволено на жените да карат, разходите за около половин милион чуждестранни шофьори могат да бъдат спестени, след като правителството в страната било обезпокоено от големите суми, които чуждестранни работници превеждат на семействата си в чужбина.

Принцът не посочил колко пари могат да бъдат спестени.

Представителите на нежния пол в консервативното кралство нямат право да управляват коли, което ги прави зависими от семейни шофьори, често чужденци.

Много семейства смятат, че ще спестят доста пари, ако жените карат колите си сами.

По време на Арабската пролет през 2011 г. много жени в Саудитска Арабия демонстрираха за правото си да шофират автомобили, като някои от тях са били задържани от полицията заради протестите и за незаконно шофиране.

Принципно конституцията в страната не забранява на жените да шофират, но за легалното управление на автомобил в кралството е нужна саудитска книжка, която не се издава на жени.

#Саудитска Арабия #жени #шофират

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници