Иманяри разкриха таен тунел към замъка „Баба Вида“

Иманяри разкриха таен тунел към замъка „Баба Вида“
„Баба Вида“ е единственият изцяло запазен до наши дни български средновековен замък. Снимка: infotourism.net
A A+ A++ A

Иманяри открили таен тунел, който води към замъка „Баба Вида“ във Видин, за чието съществуване историците са предполагали, но до момента не са го проучвали, съобщава „24 часа“.

Иманярският изкоп е направен в крайдунавския парк на около 50 метра от замъка и е разкрит подземен тунел със зидан свод от тухли и камъни.

„В района не са правени никакви археологически проучвания, въпреки че предполагаме за съществуването на система от тунели, включително и от „Баба Вида“ до близкия Венециански склад. Имало е намерения за сондажни проучвания, но те не са били направени и иманярите сега са свършили това, което музеят не е“, каза археологът в Регионалния исторически музей Оленка Миланова.

Тя бе категорична, че щетите от иманярския набег не са фатални.

Самият замък „Баба Вида“ също не е добре проучен, като последните разкопки са били до 1990 г. и по-старите му пластове от римската епоха продължават да са скрити.

„Баба Вида“ е разположена на големия завой на река Дунав при град Видин.

Тя е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по онова време, са останали неразрушени. Това е единственият изцяло запазен до наши дни български средновековен замък.

В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара и се състои от 2 основни стени (в 2 концентрични кръга) и 4 кули.

#Видин #иманяри #историци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници