Унгарският премиер: Европейският икономически модел е неустойчив

Унгарският премиер: Европейският икономически модел е неустойчив
Виктор Орбан
A A+ A++ A

Европейският икономически и социален модел е неустойчив, заяви консервативният унгарски премиер Виктор Орбан и защити неконвенционалната политика на правителството си.
„Настоящият икономически и социален модел е неустойчив. При нас, в Унгария, този модел никога не е функционирал реално. Кризата ни засегна в момент, когато бяхме на път да установим западния модел на държавата-провидение“, заяви Орбан в интервю за австрийския ежедневник „Куриер“.

„Поради това трябва да намерим собствени отговори“, каза още той. Неортодоксалната икономическа политика на унгарското правителство често е критикувана от международните институции. Правителството реши да въведе множество нови данъци, главно насочени срещу чуждестранни компании, и национализира насила частните пенсионни фондове. Според Орбан Унгария е на път да построи „успешен модел“. Той дава за пример процента на инфлацията, който през март достигна най-ниското си ниво от 1974 г. от 2,2%.

Спадът е свързан обаче и с понижаването с 10% на цените на дребно на газ и на ток, наложено от правителството и чиято цена се плаща от дистрибуторите. „Ние обаче имаме един проблем и това е икономическият растеж“, призна Орбан. Страната регистрира рецесия от 1,7% през 2012 г., а през тази година в най-добрия случай се очаква стагнация.

#Европа #икономика #Виктор Орбан #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници