Меркел иска ранно пенсиониране, за да работят младите

Меркел иска ранно пенсиониране, за да работят младите
Меркел предложи спешно да бъдат създадени програми за ранно пенсиониране и освобождаване на работни места. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ранно пенсиониране, за да се реши проблемът с безработицата сред младежите, предложи германският канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Меркел предложи спешно да бъдат създадени програми за ранно пенсиониране и освобождаване на работни места.

„Не би ли било по-лесно в ЕС да направим това, което Германия направи – за няколко години да се въведе програма за ранно пенсиониране. Подобни схеми може да се комбинират с регулации, задължаващи компаниите да наемат по-млади служители. С тях може да се отварят и работни места в публичния сектор, обяснява канцлерът.

Проблемът обаче е, че в самата Германия подобни програми се считат за твърде скъпи и неефективни. Това ги поставя под остра критика.

В няколко от страните в еврозоната младежката безработица е достигнала 50%, което налага прилагане на спешни мерки, защото този проблем пречи за възстановяването на европейската икономика.

Европейският съюз планира след 2014 година да бъдат заделени 6 млрд. евро за борба с младежката безработица.

Всяка страна ще трябва да вземе решение за това как ще се справя с младежката безработица на национално ниво. Предприетите мерки ще бъдат обсъдени на Европейския съвет през юни.

Най-голяма нужда от помощ има Гърция, където младежката безработица (в нея попадат хората до 29-годишна възраст) е 59,3%. В Испания и Португалия нивото също е над 50%, посочва Инвестор.бг.

Реалната безработица сред младите хора в България е над 40 процента, заяви Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара през март.

#Ангела Меркел #Германия #Испания #Португалия #Гърция #безработица #младежка безработица #България #пенсиониране #Димитър Бранков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници