Служби за въздухоплаване отрекоха възможността за хакване на самолет със смартфон

Служби за въздухоплаване отрекоха възможността за хакване на самолет със смартфон
A A+ A++ A

Миналата седмица експертът Хюго Тесо разбуни духовете, като демонстрира хакване на системите за навигация на самолет с помощта на смартфон. Новината, естествено, предизвика незабавна реакция от американската Федерална администрация на въздухоплаването (FAA) и Европейската администрация за сигурност на въздухоплаването (ЕASA). И двете институции пуснаха извънредни съобщения, с които отричат, че демонстрираното от Тесо хакване на самолет е възможно в реалния живот. Според FAA Тесо е успял да хакне симулатор и неговият подход не би проработил на истински самолет.

Създателите на авиационен софтуер Rockwell Collins също подкрепиха FAA с нарочно съобщение до пресата. Според тях "Изследването, проведено от Хюго Тесо, включва тестване с виртуален самолет в лабораторни условия, което не е аналогично на сертифициран самолет и системи, работещи в регулирано въздушно пространство". Европейската агенция EASA пък подчертава в своето изявление по случая, че в симулатора отсъстват важни компоненти по сигурността, които са налични в реалния софтуер, който се използва от самолетите и контролните кули.

В дискусията се включи и бившият пилот Патрик Смит, който в своя блог Ask The Pilot коментира, че дори да се случи хакване, това едва ли би имало кой знае какви последици, защото в крайна сметка машината се управлява основно от пилотите, които могат във всеки един момент да пренебрегнат автоматичните системи.

http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/04/10/researcher-says-hes-found-hackable-flaws-in-airplanes-navigation-systems/
http://www.askthepilot.com/hijacking-via-android/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници