Асен Василев: Има странни клаузи в договорите за „Мариците“

Асен Василев: Има странни клаузи в договорите за „Мариците“
Министър Василев, поясни че това не може да бъде повод за преразглеждане на договорите, освен ако едната страна не е била абсолютно юридически некомпетентна при подписването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев, в договорите за ТЕЦ „Марица" 1 и 3 има някои клаузи, които са странни търговски практики, предава БГНЕС.

Василев обясни, че става въпрос за ескалация, задължително изкупуване и други утежняващи условия, които не равнопоставят двете страни по договорите.

„Може би е било преценено, че така е по-добре да бъдат подписани договорите, но това подлежи на допълнителен анализ", коментира министърът по време на пауза на заседанието на Обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Министър Василев, поясни че това не може да бъде повод за преразглеждане на договорите, освен ако едната страна не е била абсолютно юридически некомпетентна при подписването.

Той заяви, че всички публикувани от Министерството договори, включително тези за ТЕЦ „Марица" 1 и 3, са пълни и по тях тече анализ.

191 договора в сектор енергетика са разсекретени до момента, като някои компании не са се съгласили да разсекретяват документите, позовавайки се на търговска тайна.

В договорите за ТЕЦ-овете „Марица" 1 и 3 има връзка между цената, на която се изкупува електроенергията и цената на въглищата, обясни Никола Николов, представител на ВЕИ производителите.

Той е обърнал внимание на министър Василев да направи проверка дали реалните стойности са съпоставими.

„Очевидно ще се установи, аз лично смятам, че е точно така, че има разлика в ескалацията. Получили са висока цена за електроенергия, а са плащали ниска цена, несъответстваща на договора, за въглищата", коментира Николов.

Според него, министърът е бил подведен от служители, относно данните, според които излиза, че някои ВЕИ централи са работили по 32 часа на ден през февруари.

Николов смята, че всички данни за производството на ВЕИ централите трябва да се внасят с месечни протоколи за измерване в Агенцията за устойчиво развитие.

#Асен Василев #договори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници