ЕС: България да се справи с безработицата

ЕС: България да се справи с  безработицата
ЕК оповести в сряда анализ на риска от макроикономически дисбаланси в 13 държави членки.
A A+ A++ A

България трябва да приложи всеобхватен пакет от мерки за справяне със сериозната структурна безработица, която застрашава икономическия растеж, препоръчва Европейската комисия.

ЕК оповести в сряда анализ на риска от макроикономически дисбаланси в 13 държави членки, съобщава „Дневник“.

Българският трудов пазар е пострадал много силно от кризата, фирмите масово са закривали работни места, вместо да намаляват заплати, в резултат от което заетостта в България е сред най-драстично спадналите в ЕС, отбелязва Еврокомисията, като припомня, че безработицата е достигнала до 12% през 2012 г. и продължава да се повишава. Безработицата е концентрирана сред уязвими групи като младите и нискоквалифицираните, расте и дялът на дългосрочно безработните. Всичко това застрашава икономическия растеж, смятат от Брюксел.

Миналата година ЕК също публикува подробен доклад. Тогава под наблюдение бяха поставени 13 страни членки, сред които и България.

Брюксел посочи като основни проблеми в България постоянното повишаване на безработицата, ниските образователни постижения, липсата на устойчивост на пенсионната система и съотношението на частните инвестиции към брутния ни вътрешен продукт.

В отговор на доклада тогава бившият финансов министър Симеон Дянков оспори оценката на Комисията.

#Европейски съюз #ЕС #Еврокомисия #ЕК #България #Симеон Дянков #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници