Делото срещу имамите продължава

Делото срещу имамите продължава
Делото започна на 18 септември 2012 г., а повечето от подсъдимите са от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес в Пазарджик продължава делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на радикален ислям, съобщава БГНЕС.

Делото започна на 18 септември 2012 г., а повечето от подсъдимите са от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

Стотици жители от областите се събраха пред Пазарджишкия окръжен съд на 18 септември миналата година, за да окажат подкрепа на обвинените.

Делото бе отложено за пръв път на 17 декември, след като един от подсъдимите – Байрам Ушев, не се яви заради болест, а тогава трябваше да бъдат изслушани експерти.

На едно от последните заседания за декември миналата година адвокатите и съдът оспориха и не приеха първата преводаческа експертиза по делото, като мотивите за това бяха, че доц. Юлия Кирилова няма достатъчно познания в превода от турски на български по ислямска религия, за да прави заключение доколко са антидемократични идеите, открити в конфискуваната религиозна литература от домовете на 13-те обвиняеми имами.

На 14 февруари вещото лице Александър Шунин подаде молба, с която заявява, че не е готов с поставената му от съда задача, поради това, че част от материалите съдържат обемни и сложни в езиково отношение религиозни текстове, които изискват повече време и внимание при превода.

Заседанието бе отсрочено за 11 март, когато съдът отново отложи делото за 10 април заради заболяване на подсъдимия Али Хайрадин.

В заявление до Окръжния съд в Пазарджик той настоя за отлагането, за да може лично да присъства на следващото заседание, когато трябваше да бъде представена „арабската експертиза“.

#имами #радикален ислям #дело #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници