С обаждане или SMS можем да проверим къде гласуваме

С обаждане или SMS можем да проверим къде гласуваме
Захариева отбеляза, че избирателните списъци са отпечатани в изисквания срок, но актуализацията им продължава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чрез телефонно обаждане или изпращане на кратко съобщение може да бъде проверено дали сме в избирателните списъци и къде може да се гласува, съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева след заседание на правителството.

Тя заяви, че избирателните списъци са отпечатани в изисквания срок, но актуализацията им продължава.

Главна дирекция ГРАО проверява статута на избирателите над 100-годишна възраст, като по информация на НОИ 279 души на такава възраст получават пенсии, посочи Захариева.

Желаещите да проверят дали са включени в избирателните списъци, трябва да изпратят SMS на единен номер 18 429 със своето ЕГН или да се обадят на безплатния телефонен номер 0 800 14 726.

Според вицепремиер Захариева разликата от 800 хил. души между националното преброяване и данните от избирателните списъци се дължи на различния метод на преброяване.

„Едните са чисто статистически данни и при тях методът е анкетен - всеки сам се преброява, докато националната база данни за населението и съответно избирателните списъци, които почиват на тази база, се формират единствено и само на официални удостоверителни документи - актове за раждане, смъртни актове“, уточни Захариева.

#Екатерина Захариева #гласуване #избори #избирателни списъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници