България и Унгария ще ускоряват сътрудничеството си в икономиката и енергетиката

България и Унгария ще ускоряват сътрудничеството си в икономиката и енергетиката
Президентите на България и Унгария изразиха подкрепата си за разширяването на ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Унгария ще търсят нова динамика в двустранното търговско-икономическо сътрудничество и в реализирането на проектите, които повишават енергийната сигурност на страните в Европа. Това обявиха след срещата си в Будапеща президентите Росен Плевнелиев и Янош Адер, съобщиха за NOVINITE.BG от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев е на официално посещение в Будапеща. Президентите Плевнелиев и Адер подчертаха на съвместна пресконференция, че диверсификацията на източниците и маршрутите за пренос на енергоресурси е приоритет и за България, и за Унгария.   Реализирането на проекта за свързване на електропреносните мрежи на Унгария, Чехия и Словакия впоследствие да бъде разширен и с присъединяването на енергийните мрежи на България и Румъния, призова българският държавен глава.

Според Плевнелиев страната ни трябва да ускори въвеждането на правилата на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС, който ще предостави по-ефективна защита на потребителите и ще намали зависимостта на България от външни фактори. „Подготовката за промяна на законодателството вече е в ход и се надявам, че промените ще бъдат приети бързо от следващия парламент, за да се отговори на очакването на гражданите“, отбеляза президентът Плевнелиев.

За последните десет години унгарски компании са инвестирали над 1 млрд. евро в България и по думите на президента Янош Адер съществуват благоприятни условия тази позитивна тенденция да се запази и да се развие. Въпреки негативните ефекти от световната финансова и икономическа криза, през 2012 г. двустранният стокообмен отбелязва значителен ръст и „със съвсем малки усилия ще можем да надхвърлим границата от 1 млрд. евро годишно“, прогнозира Янош Адер.

Позициите на двете страни по Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г., съхраняването на потенциала на Кохезионната политика като фактор за растеж по отношение на изостаналите региони и мерките за борба с младежката безработица също са били сред обсъжданите теми в разговора на двамата президенти.

Пред журналисти Плевнелиев подчерта, че България отдава голямо значение на регионалното сътрудничество с Унгария и реализирането на съвместни проекти в рамките на Дунавската стратегия. Двете страни ще задълбочат партньорството си по навигацията на корабоплававането, както и при осъществяването на контрол върху качеството на водата на река Дунав.

Росен Плевнелиев изказа благодарност за принципната  и последователна подкрепа, която Унгария оказва за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол, и припомни, че страната ни е изпълнила техническите изисквания за членство и очаква двуетапното присъединяване към Шенген да стане факт.

Двамата президенти потвърдиха също така подкрепата си за процеса на разширяване на Европейския съюз. Росен Плевнелиев отбеляза, че България очаква в скоро време да бъде подписан Договорът за добросъседство с Македония и за това от решаващо значение са действията на македонските власти.

В присъствието на президентите Плевнелиев и Адер министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев и министърът на културата Владимир Пенев подписаха с унгарския министър на човешките ресурси на Унгария Золтан Балог двустранни споразумения в областите на образованието и на културата.

В сряда, 3 април, държавният глава ще се срещне със заместник-министър председателя Тибор Наврачич и ще открие в унгарската столица изложбата „Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи“, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война.

#Росен Плевнелиев #Янош Адер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници