Тагарев: С орязването на парите за отбрана ще загубим стотици милиони от еврофондовете

Тагарев: С орязването на парите за отбрана ще загубим стотици милиони от еврофондовете
Намалената издръжка с 5,3 милиона лева, които правителството реши да пренасочи за социално подпомагане, застрашава усвояването на стотици милиони левове от еврофондовете, предупреди военният министър Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Застрашено е усвояването на стотици милиони левове от еврофондовете за железопътния транспорт заради орязаните разходи на военното министерство, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНР.

По думите му намалената издръжка с 5,3 милиона лева, които правителството реши да пренасочи за социално подпомагане, ще доведе до няколко сериозни проблема.

Военният министър обаче отказа да посочи кои сфери в сигурността са застрашени, като спомена единствено риска от загуба на европари в транспорта.

„Министерството на отбраната трябва да освободи определени честотни спектри, за да може усъвършенстваните железници да отговарят на европейските норми. Разчетите, с които се запознах до момента, са за десетки милиони. За единия случай са и повече, над сто милиона лева“, обяви Тагарев.

„Tакива средства няма в бюджета за отбрана, и то срокът за някои от тези дейности е първи септември. Знаете, че в моя мандат от около три месеца това няма как да се случи“, обясни министърът.

За да се справи с орязания бюджет, военното ведомство ще спре или забави неизвестен брой обществени поръчки, пари за командировки и охрана и ще разчита дори на по-ниски сметки за ток, каза Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната.

#Тодор Тагарев #отбрана #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници