МВФ иска от Кипър още по-строги икономии

МВФ иска от Кипър още по-строги икономии
Според прогнозите на водещи финансови анализатори, Кипър ще бъде изправен пред тежка рецесия през следващите две-три години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд настоя правителство на Кипър да наложи още по-строги мерки за икономи, съобщава гръцкият вестник „Вима", цитиран от агенция "Фокус".

Това стана по време на подписването на т.нар. „меморандум за икономически реформи".

МВФ настоява за намаляване на заплатите в държавния сектор с 5%, за премахване на 13-ата заплата, която да бъде заменена от еднакъв за всички бонус от 500 евро. Предвижда се и намаляване на разходите за здравеопазване, облагането с данъци на социални помощи и ограничаване на срока за получаване на помощи за безработица.

Представители на мисията на МВФ между 26 февруари и 11 март са провели серия от срещи в Кипър. Седмица преди закриването на кипърските банки фондът е подготвил меморандум, който е бил изпратен в министерствата на финансите, труда, образованието и здравеопазването.

Меморандумът на МВФ е независим от този, който трябва да бъде подписан между Никозия и т.нар. „Тройка" – ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Според прогнозите на водещи финансови анализатори, Кипър ще бъде изправен пред тежка рецесия през следващите две-три години. Това засилва опасенията за възможно излизане на страната от еврозоната, което ще има тежки последици за целия Европейски съюз, коментира гръцкият вестник „Катимерини”.

Политическият елит в Никозия възлага големи надежди на потенциала на газовите находища край острова. Все още обаче не се знае колко големи са тези находища и каква ще бъде икономическата печалба от тях.

Социалното недоволство в Кипър се увеличава с всеки изминал ден.

Кипърците са най-разгневени на новината, че компания, която принадлежи на роднини на кипърския президент Никос Анастасиадис, е изтеглила десетки милиони евро от банката „Лаики”. Това се е случило няколко дни преди решението на еврогрупата, което доведе до кризата.

Компанията три дни преди постановлението на еврогрупата е поискала предсрочното изплащане на ценни книжа на стойност 21 милиона евро, като средствата са били прехвърлени в Лондон.

#Международният валутен фонд #Кипър #МВФ #ЕК #ЕЦБ #Европейски съюз #Никос Анастасиадис #Никос Анастасиадис #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници