Василев: Енергетиката не е реформирана от 23 години

Василев: Енергетиката не е реформирана от 23 години
Има доста изкривявания, вкарани на пазара, заради което искаме и помощ отвън, заяви министърът на икономиката Асен Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има доста изкривявания, вкарани на пазара, заради което искаме и помощ отвън, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев.

„Сектор „Енергетика“ не е реформиран през последните 23 години, така че имаме нужда от доста спешни реформи, а и в Европа има вече започнали процедури заради това, че не спазваме европейските правила. За мен най-логичното е да поискаме помощ от нашите европейски партньори да ни помогнат да направим преглед на енергетиката и да започнем да въвеждаме правилата на свободния пазар“, заяви министър Василев пред БНТ.

Един от сериозните проблеми според Василев е това, че секторът има свръхкапацитет.

„Ние имаме инсталирани 12 хиляди мегавата мощности, а в пиковите моменти ползваме 4,7 хиляди за вътрешен пазар и около 300 мегавата за износ. Дори и да приемем, че износът ще стигне пикови нива, ние така или иначе няма да стигнем над 6 хиляди мегавата. Тоест ние имаме поне два пъти и половина повече мощности, отколкото ни трябват. Това означава, че когато едни мощности работят, други няма как да работят – ето го проблема с мините например“, посочи енергийният министър.

Той обясни, че вследствие на законодателни мерки през годините и твърди договори за изкупуване, където България трябва да плаща независимо дали ползва енергията, или не, има структура в цените на производство в енергетиката, която е доста изкривена спрямо нормалните пазарни нива. Докато тази структура не се балансира, няма как да говорим за крайната цена на електричеството, заради която хората излязоха на улицата, заяви още Асен Василев.

„Нито един министър не може да каже кои централи ще работят, които централи няма да работят – това е намеса на държавата на пазара. За тази цел си имаме регулатор, който определя правила“, коментира министърът.

#Асен Василев #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници