България в първия доклад на Русия за човешките права

България в първия доклад на Русия за човешките права
Според руския документ „ситуацията със спазването на човешките права в България остава неудовлетворителна“. Снимка: bg-praznik.com
A A+ A++ A

Руското външно министерство публикува първия си доклад за „Човешките права по света“, в който няколко абзаца са отделени на България.

В документа се посочва мнението на „редица международни и местни правозащитни организации“, според които „ситуацията със спазването на човешките права в България остава неудовлетворителна“, съобщи АП, цитирано от БНР.

Конкретно са визирани извадки от Доклада на Съвета на ООН за правата на човека от 4 ноември 2010 г., както и оценки на Българския хелзинкски комитет.

В доклада от 90 страници се критикуват и страни от ЕС, Канада и Грузия, но най-дългата част от 20 страници е посветена на САЩ и описва техни нарушения според руското външно министерство.

Москва порицава Съединените щати за състоянието на човешките права, давайки за примери затвора в Гуантанамо и сгрешени смъртни присъди, като посочва, че Вашингтон критикува лицемерно други страни на тема права на човека.

Други обвинения към Америка са, че шпионира личния живот на гражданите си и нарушава правата на американски мюсюлмани в борбата срещу тероризма.

По повод сгрешените смъртни присъди в доклада се отбелязва, че около 130 души, които са били осъдени на смърт през последните 30 години в САЩ, впоследствие са били оневинени, в някои случаи след екзекуцията.

#България #Русия #САЩ #човешките права #правата на човека #Българския хелзинкски комитет #ЕС #ООН #Канада #Грузия #Гуантанамо #Америка #смъртни присъди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай