Председателят на Военния комитет на ЕС: Европа няма воля за обща армия

Председателят на Военния комитет на ЕС: Европа няма воля за обща армия
Генерал Патрик дьо Рузие отбеляза, че европейските войници в момента са 1.6 милиона. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отбраната на Европа не минава през обща армия, а през обединяване на определени елементи в регионални „клъстери“, заяви председателят на Военния комитет на ЕС ген. Патрик дьо Рузие, който е на посещение в България.

Според Дьо Рузие едва ли скоро може да бъде създадена обща европейска армия, защото страните членки нямат политическа воля или необходимост да предприемат такава стъпка, предаде „Медиапул“.

Генерал Патрик дьо Рузие пристигна на официално посещение в България по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Генерал Рузие бе посрещнат с пълен военен церемониал пред Паметника на незнайния воин, където положи венец.

Той коментира, че най-много се безпокои от намаляването на разходите за отбрана и спешно трябва да се търси изход от тази ситуация.

„Всички нации са в една и съща ситуация и това подчертава необходимостта от трайното, тясно сътрудничество между всички нас, и по-специално тясното сътрудничество между ЕС и НАТО“, заяви Дьо Рузие.

Според него засилването на сътрудничеството трябва да е всеобхватно – не само по отношение на въоръжение и техника, а и на обучение, образование и логистична подкрепа.

Разходите за отбрана бяха понижени в повече страни – членки на ЕС и НАТО, като Алиансът редовно отправя призиви към страните членки да спрат този процес.

Кабинетът на ГЕРБ сви драстично военния бюджет и сега той е около 1.4%, въпреки че армейските планове са изготвени на база 1.5% от БВП.

„Въпреки че в някои държави членки вече са обявени големи съкращения, Европа все пак ще остане внушителна военна сила, която да се грижи за сигурността на континента и да подкрепя международни операции за мир по света“, заяви председателят на Военния комитет на Европейския съюз.

Той отбеляза, че европейските войници в момента са 1.6 милиона, а тези на САЩ - 1.4 милиона.

#ЕС #България #отбрана #НАТО #Алианс #Европа #ГЕРБ #Симеон Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници