Македония гласува на местни избори на фона на тежка криза

Македония гласува на местни избори на фона на тежка криза
Изборите за местна власт в Македония започнаха. Гласоподавателите трябва да изберат кметове и общински съветници в 80 общини и столицата Скопие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В неделя в Македония се провеждат местни избори, съобщава агенция "Фокус".

В избирателния списък са записани общо 1 743 403 гласоподаватели, които ще гласуват в 80 общини, както и в град Скопие.
Изборният ден ще приключи в 19.00 часа местно време.

Местните избори се провеждат на фона на тежка политическа криза, която настана в страната в края на миналата година по време на дебата за приемане на държавния бюджет.

С решение на председателя на парламента Трайко Веляновски, депутатите от опозицията бяха отстранени от пленарна зала и беше гласуван държавният бюджет.

Поради тази причина опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) взе решение да не участва в местните избори, в случай, че заедно с тях не бъдат проведени и предсрочни парламентарни избори.

С посредничество на европейски представители, управляващите и опозицията постигнаха споразумение и опозицията взе участие в изборите, като беше удължен срокът за внасяне на кандидатурите. Според опозицията – от споразумението се подразбира, ако управляващите загубят местните избори, да бъдат организирани и предсрочни парламентарни.

В средата на февруари еврокомисарият по разширяването Щефан Фюле отказа планирано посещение в Македония като посочи директно, че е смутен от липсата на напредък по отношение на преодоляването на политическата криза в страната.

Няма сигурни гаранции, че напрежението в страната ще спадне, като наблюдатели дори очакват предсрочни парламентарни избори заради политическата криза.

Предишните местни избори бяха през 2009 г., като в по-голямата част от общините спечели управляващата ВМРО-ДПМНЕ. В общините с предимно албанско население спечели управляващата Демократичен съюз за интеграция (ДСИ).

Изборите ще бъдат наблюдавани от 8379 местни и 410 чуждестранни наблюдатели.

Девет са кандидатите за кмет на Скопие на днешните местни избори, предаде електронното издание Прес 24".

#Македония #Скопие #Щефан Фюле #избори #бюджет #Трайко Веляновски #Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) #ВМРО-ДПМНЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници