Разследват мистериозната смърт на Березовски

Разследват мистериозната смърт на Березовски
67-годишният Березовски живееше в изгнание в Лондон от години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британската полиция започна разследване за смъртта на руския олигарх Борис Березовски, който бе открит мъртъв в жилището си в събота, съобщава "Сънди таймс".

Експерти по химическите, бактериологичните и радиоактивните вещества пристигнаха в имението на руския милиардер и започнаха оглед. Засега, според полицията,  смъртта на руснака е необяснима.

67-годишният Березовски живееше в изгнание в Лондон от години.

Британският вестник "Сънди таймс" разкрива, че Березовски страдал от депресия, а преди 4 месеца дори лежал в клиника. Той изпаднал в това състояние, след като загубил делото срещу собственика на футболния клуб Челси - Роман Абрамович. Березовски очаквал да получи компенсации в размер на 5 милиарда долара, предаде БНТ.

Личният живот на Березовски също беше разрушен. В началото на годината той се разведе със съпругата си, а тя го осъди за милиарди лири.

Около смъртта на Березовски отново изплува името на отровения бивш руски агент Литвиненко. След няколко месеца олигархът трябваше да свидетелства по неговото дело. Березовски почина ден след изтичането на срока за изпращането на писмените показания по случая.

Най-голямата мечта на Борис Березовски е била да се върне в Русия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на последното интервю на Березовски, дадено за сп. "Форбс".

В събота прессекратарят на президента Владимир Путин съобщи за писмо, написано от Березовски до Путин преди няколко месеца, в което Березовски моли за прошка за допуснатите от него грешки и да му се даде възможност да се върне в Русия.

От есента на 2000 г.  Березовски е политически опонент на Путин в президентската кампания и изпадна в немилост през 2001 г., търсейки политическо убежище във Великобритания.

Правосъдието в Русия го обвинява в редица икономически престъпления и дори е задочно осъден на затвор, но Лондон отказва да го предаде.

Първото наказателно дело срещу Березовски започва през 1999 г. От септември 2001 г., той е издирван в Русия по обвинения в измама, пране на пари и опит да завземе властта.

#Борис Березовски #Русия #Великобритания #Лондон #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници