Кипър продава на Гърция клонове на банките си в страната

Кипър продава на Гърция клонове на банките си в страната
Финансовите министри от еврозоната изключиха гръцките клонове на кипърските банки от спорния данък, при условие че тези клонове бъдат прехвърлени към гръцки банки. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Никозия договори с Атина продажбата на гръцките клонове на кипърските банки, каза президентството на Кипър, цитирано от Ройтерс.

„След разговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис и премиера на Гърция Андонис Самарас беше потвърдено, че въпросът за гръцките клонове на кипърските банки е уреден при най-благоприятни условия предвид сегашните обстоятелства, с голяма печалба за кипърската страна“, се посочва в изявление на кипърското президентство.

Финансовите министри от еврозоната изключиха гръцките клонове на кипърските банки от спорния данък, включен в спасителното споразумение за Кипър, при условие че тези клонове ще бъдат прехвърлени към гръцки банки.

Поне две от най-големите гръцки банки са изразили интерес към тези подразделения на кипърски банки, заявиха пред агенцията по-рано през седмицата правителствени служители и банкери.

Междувременно кипърското правителство призова депутатите да „вземат големите решения“ за спасяването на острова от финансов колапс.

„Следващите няколко часа ще определят бъдещето на страната. Трябва да поемем нашия дял от отговорността“, каза говорителят на правителството Христос Стилианидис.

#Кипър #Гърция #клонове #банки #продажба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници