С 10% може да поевтинее токът без съкращения в „Мини Марица-изток“

С 10% може да поевтинее токът без съкращения в „Мини Марица-изток“
В момента доставките на въглища от „Мини Марица-изток“ влизат в графата „Външни разходи“ за централите в комплекса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Токът може да поевтинее с 10%, без да се вдига цената на въглищата и да бъдат съкращавани работници в „Мини Марица-изток“, съобщиха от ръководството на НЕК, цитира БГНЕС.

От Националната електрическа компания смятат, че „това е възможно само ако всеки от трите рудника на въгледобивното предприятие в комплекса преминат в ръцете на централите АЕS-Гълъбово, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3“.

„По този начин въглищата ще станат вътрешен разчет на всяка от централите, което неминуемо ще осигури увеличаване приходите от ДДС в държавната хазна с около 100 млн. лв. годишно“, казват от НЕК.

„Всяка централа ще ползва толкова количество от суровината, колкото й е необходимо, без да се налага да препълва складовете си и след това да пуска в принудителен отпуск работниците си или още по-лошо – да съкращава персонал“, допълват от компанията.

Според тях отдаването на концесия на рудниците от „Мини Марица-изток“ на централите в комплекса ще даде възможност да се предоговорят и дългосрочните договори с АЕS-Гълъбово и „ТЕЦ Контур Глобал Марица-изток 3“ и цената на произвежданото електричество от тези ТЕЦ-ове да падне.

В момента доставките на въглища от „Мини Марица-изток“ влизат в графата „Външни разходи“ за централите в комплекса и ДДС-то, което ТЕЦ-овете плащат за въглища, e ДДС върху продажбите на мините.

„Това ДДС за продажби по принцип от въгледобивното дружество го дължат на бюджета, но преди да го платят обаче, мините имат право да си приспадат така наречения „данъчен кредит“, или това е ДДС от покупките, и след това разликата внасят в бюджета. Щеше да е добре, ако разходите на въгледобивното дружество бяха само за заплати, инвестиции и подобряване безопасността на работа на персонала“, съобщават още от НЕК.

От компанията уточниха, че парите от продажбата на въглища се харчат и за различни социални придобивки и служебен комфорт, за които миньорите от другите въгледобивни предприятия в страната само са си мечтали.

През последните няколко дни от мините упорито заговориха за вдигане на цената на въглищата, но увеличението ще повиши цената на тока с около 10%, тъй като въглищата са суровината за производството му от ТЕЦ-овете.

#ТЕЦ #цена #ток #въглища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници