Брюксел ще следи България за старите ядрени блокове

Брюксел ще следи България за старите ядрени блокове
От Брюксел обявиха през декември, че България ще получи 260 млн. евро за пълното извеждане на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия изисква още по-подробен отчет за усвояването на фонд „Козлодуй“ и въвеждането на директива за ядрена безопасност, съобщи Bulgaria On Air

България, Словакия и Литва ще трябва да изработят подробни планове как смятат да усвоят планираните за следващия програмен период средства за старите ядрени блокове.

От Брюксел обявиха през декември, че България ще получи 260 млн. евро за пълното извеждане на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

С решение на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика трите страни се задължават да включат в националните си законодателства изискванията на Европейската комисия, с които се гарантира ядрената безопасност.

Част от мерките, които комисията разгледа и прие, бяха валидни и за изтичащия програмен период, но след 2014 г. усвояването на средствата ще се следи още по-стриктно, след като през декември в доклад се появи сигнал, че България е използвала нерационално парите по фонд „Козлодуй“.

Основната критика бе, че страната е използвала отпусканите средства основно за неядрени цели като изграждане на хранилището за съхранение на сухо ядрено гориво или за консултантски услуги.

Български специалисти предположиха, че евродепутатите са се подразнили от хвалбите на бившия енергиен министър Делян Добрев, че над 120 млн. лева от фонда ще отидат за ремонти на болници, училища, детски градини и улично осветление.

#АЕЦ Козлодуй #Брюксел #отчет #България #фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници