Китай вече е петият износител на оръжия в света

Китай вече е петият износител на оръжия в света
През последните четири години Китай е увеличила износа си със 162%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Китай влезе в Топ 5 на страните – износителки на оръжие, измествайки Великобритания от петото място. Данните бяха изнесени от шведския аналитичен център СИПРИ в понеделник.

Изследването отчита резултатите за периода между 2008 г. и 2012 г., предаде OffNews.bg.

През последните четири години Китай е увеличила износа си със 162%. В момента тя държи петото място и общо 5% от световния дял.

На първо място в класацията са САЩ с 30%, следвани от Русия, която държи 26% от световния износ на оръжия. На трето и четвърто място са Германия и Франция със съответно 7% и 6%.

Най-големият купувач на оръжейното производство в Китай е Пакистан, където отиват 55% от оръжията. Следващите по големина клиенти на индустрията са Мианмар и Бангладеш с далеч по-скромните 8% и 7%.

„Големият растеж на Китай се дължи предимно на договорките с Пакистан. Така или иначе обаче в последните години страната се утвърди като един от големите износители на оръжия, а сред клиентите й има ключови за световната политика страни“, заяви един от ръководителите на изследването Пол Холтън.

Най-мащабните вносители на оръжия в света за последните четири години пък са Индия (12%), Китай (6%), Пакистан (5%), Южна Корея (5%) и Сингапур (4%).

#Пакистан #Русия #Пакистан #Китай #Индия #САЩ #Великобритания #СИПРИ #оръжия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници