Бюджетът не позволява на армията да е на ниво

Бюджетът не позволява на армията да е на ниво
Според служебния министър, исканията на военнослужещите за промени в правилника за тяхното пенсиониране и социални придобивки са напълно основателни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За да може една армия да бъде на ниво, трябва да има разделение на разходите, при което 40% да отиват за осигуряване на личния състав, 30% за учебно-бойна подготовка и провеждане на операции, 30% научни изследвания и инвестиции. Сегашният бюджет е твърде далече от това разпределение, като над 70% от средствата са за личния състав, а за инвестиции се ползват само около 5%, заяви служебният министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Три са приоритетите на служебното правителство за армията – осигуряване на стабилност в армията, провеждане на предстоящите избори и завършване на консултациите с НАТО за приоритетите на България в Афганистан след оттеглянето на мисиите там“, заяви Тагарев пред БНТ.

Той каза също, че ако се появят въпроси, които са в правомощията на служебния кабинет, те могат да бъдат решени, но не и ако изискват промяната или приемането на закони.

По тази причина министърът на отбраната няма да се занимава с процедурата по закупуване на многоцелеви изтребители, с което се беше заел предшественикът му Аню Ангелов. По закон не може да се финализира такава покупка, тъй като тя изисква решение на парламента, какъвто сега няма.

Според служебния министър исканията на военнослужещите за промени в правилника за  тяхното пенсиониране и социални придобивки са напълно основателни.

#армия #служебно правителство #Тодор Тагарев #армия #военнослужещи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници