Очаквания към служебния кабинет – коментари на социолози

Очаквания към служебния кабинет – коментари на социолози
Очакванията към служебния кабинет са големи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опит да се омиротвори политическата обстановка

Мира Янова, директор на социологическата агенция MBMD, пред „Кросс“:

Служебният кабинет изглежда силно експертен и балансиран. Виждаме, че това са абсолютно непознати хора, включително и служебният премиер не е особено популярна личност.

Новият кабинет е опит да се умиротвори политическата обстановка, да се отговори на обществените очаквания, да се предложат експертни, а не политически лица, добави още социологът. Имам чувството, че БСП и ДПС загубиха малко политическа инициатива, след като Бойко Борисов подаде оставка, каза Янова във връзка с опасенията на БСП и ДПС за политическата обвързаност на новия кабинет.

За мен преходът не е свършил, защото не е създал нито достатъчно добре функционираща пазарна икономика, нито институции и политическо представителство, които да отговарят на обществените очаквания и които да защитават гражданските интереси.

Може да има връзка между предишното и новото управление

Цветозар Томов, социолог, пред БГНЕС:

Има място за съмнения, може да се окаже, че съществува тясна връзка между предишното управление и състава на служебния кабинет, но нека изчакаме, тъй като те реално не са започнали дейността си.

Казаното от г-н Райков като оценка на кабинета „Борисов“ и за него самия може да се приеме и като любезност, направи уговорка той. За бюджета Райков е прав - не могат да го променят, просто няма парламент и кой да гласува евентуална актуализация. Има много министри в служебното правителство, които по един или друг начин са били свързани с правителството на ГЕРБ, включително и премиерът, продължи Томов. И пак ще кажа, че бих предпочел да изчакам с изводите, защото подозрението все още не е доказателство.

Дано успеят с електронното правителство

Андрей Райчев, социолог, пред „Фокус“:

Съставът на новото правителство е направен като за чужбина. Това са хора, които прекрасно си говорят навънка, ще направят много добро впечатление навънка. Не знам дали ще успеят да успокоят хората вътре – няма да им е лесно. Това са хора с огромен международен опит, но без опита в най-важното – общуването с изсипалия се на улицата български народ. Това правителство има 60 дни работа до изборите и 15-20 след това. Дано успеят да направят електронното правителство. Поема се един съвсем конкретен и много важен ангажимент за България.

Аз не вярвам, че България може да бъде лекувана преди да се постави диагнозата. Ние не можем да направим диагнозата на ситуацията – всички са объркани: и професионалните политици, и непрофесионални политици, и хората, които са на улицата. Те са объркани, защото не е ясно от какво боледува държавата – нямаме съгласие по въпроса. Не ми се вярва този вид правителство да постигне това съгласие, защото е малко ГЕРБаджийско. Половината от тези хора са от екипите на ГЕРБ досега.

Най-важна е организацията на изборите

Юрий Асланов, социолог, пред БНТ:

Решително повишаване на доходите, пенсиите и разширяване на заетостта може да стане само след законодателни усилия. А тъй като парламентът ще бъде разпуснат, това е невъзможно. Трябва да се изчакат редовните избори и да се примирим, че за тези 2 месеца чудо няма да стане.

Две са нещата, които има да свърши служебното правителство, и едно, което да не свърши. Първата задача е организацията на изборите, за да не остане съмнение, че изборите са нечестни и недемократични. Втората е да покаже какво е наследството на ГЕРБ преди редовните избори, за да са наясно политиците със състоянието на хазната. А това, което не бива да върши, е да продължава линията от последните дни, когато правителството на ГЕРБ беше в оставка, и в същото време „развърза портфейла и раздаде множество концесии.

Нужна е институционална и финансова стабилност

Боряна Димитрова, социолог, пред БНТ:

България трябва да престане да бъде страната, в която, като кажем „нечестни“, първата дума, за която хората да се сещат, да е „избори“. Един от приоритетите на служебния кабинет е преодоляването на политическата криза, тоест осъществяването на свободни демократични избори. Другият е институционалната стабилност, което означава недопускане на хаос в страната, финансова стабилност. Третата задача е решаване на социално-икономическите проблеми, като според социолога социалната сфера е „червената лампичка“ - проблем или слабост в този кабинет.

Райков е приет сред нашите партньори

Васил Тончев, директор на социологическа агенция „Сова Харис”, пред „Фокус“:

Очаквам Марин Райков да не направи никакви компромиси по отношение на изборния процес и да се опитва да спазва европейските правила.

Служебният премиер Марин Райков е подходяща фигура, доказан професионалист, човек с високи експертни познания, човек с висока култура. Освен всичко, е приет и на запад сред нашите партньори, което също има съществено значение.

Рисковите пред служебния кабинет са главно да не успее да успокои обстановката в страната, да не успее да направи мост с гражданското общество, което в момента знаем, че е на улицата и което иска сериозни промени сред политическия елит, което иска да бъде чуто и институциите в страната да се съобразяват с него.

Трябва да се върнем към парламентарно управление

Даниел Смилов, юрист, пред БНТ:

Стабилност на институциите и честни избори действително са приоритети на това правителство. Но основните партии според него трябва да поемат своята отговорност, да използват времето, за да излязат със смислени политически платформи. Не можем да мислим, че оттук нататък ще бъдем управлявани по модел, базиран на служебно или експертно правителство. Ние трябва да се върнем в рамките на парламентарното управление, предвидено от българската Конституция.

#Даниел Смилов #Боряна Димитрова #Андрей Райчев #Юрий Асланов #Цветозар Томов #Васил Тончев #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници