Афлатоксини в сурово мляко в София, Видин и Габрово
Българската агенция по безопасност на храните установи повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 в проба сурово мляко при редовния контрол на храните във фермерски пунктове за събиране на сурово мляко, съобщиха от агенцията.
Във фермерски пункт в област Видин е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко.
Завишени количества са констатирани и във фермерски пункт в област Габрово и София област.
Цялото количество сурово мляко се унищожава, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби.
Афлатоксините са едни от най-опасните отрови в храната, причиняващи рак.
Това е единственият познат микотоксин, за който епидемиологични доказателства сочат, че директно причинява рак при хората.
Още по темата:
- » Видин под вода след пороя, има ли пострадали
- » Населението в София гони 2 милиона, повече хора в още 46 града
- » Променят движението в центъра на София