Германия иска да плащаме помощите на българските имигранти

Германия иска да плащаме помощите на българските имигранти
Вариант да се спре източването на германските социални каси е София и Букурещ да изплащат помощите на имигрантите си, смята Ханс-Петер Фридрих. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих се закани в четвъртък, че ще се бори България и Румъния да бъдат задължени да плащат отпусканите в Германия социални помощи на техни граждани.

„Големи са проблемите с онези, които идват в Германия не за да работят или следват, а защото вярват, че от социалните помощи у нас могат да живеят по-добре, отколкото в родината си“, заяви Фридрих пред телевизия Цет Де Еф, цитирана от „Труд“.

Един от вариантите да се спре източването на немските социални каси бил София и Букурещ да изплащат помощите, които за тричленно социално слабо семейство например възлизат на 1500 евро месечно.

Фридрих даде за лош пример Румъния, която в периода 2007–2013 г. получила 3,5 млрд. евро от европейските социални фондове и била длъжна да ги изразходва по предназначение - да ги дава на бедните си граждани.

На срещата с колегите си от ЕС в Брюксел в четвъртък, на която членството на България в Шенген за пореден път бе отложено, министърът обясни, че германското вето е заради „слаби места при някои функции“ в битката с организираната престъпност, „особено при правосъдието“, а миграцията на бедни хора била „друг въпрос“.

Фридрих призна, че в битката с престъпността сме постигнали „някои големи успехи“, но отсече, че за вдигането на шенгенската бариера „моментът не е назрял“.

„Вижте, имаме проблем - за някои правителства въпросът за премахването на шенгенския контрол е нещо като въпрос на престиж, това трябва да се промени, защото няма нищо общо с престижа на една държава, а със сигурността на нашите граждани, там не могат да се правят компромиси“, заяви Фридрих, добавяйки, че разбира разочарованието ни.

За социалната миграция към Германия министърът обясни, че Берлин иска да даде сигнал в целия ЕС, че това е злоупотреба с правото на свободно придвижване и че не бива да се случва.

„Всеки може да търси и намира работа в Европа, независимо откъде е и къде живее, това е европейското гражданство, свободата на движение, но не може човек да си избира държавата с най-благоприятните социални условия и да ходи там“, заключи Фридрих.

#България #Румъния #ЕС #Германия #Шенген #Ханс-Петер Фридрих #Брюксел #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници