САЩ отложиха награждаването на правозащитничка, възхвалила атентата в Бургас

САЩ отложиха награждаването на правозащитничка, възхвалила атентата в Бургас
„Взрив в автобус, превозващ израелци на летището в Бургас, България, на Черно море. Ауууу, това е толкова отпускащо, много добри, много добри новини“, гласи една от публикациите на Самира Ибрахим в „Туитър“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният департамент на САЩ обяви, че отлага насроченото за петък награждаване на египетската правозащитничка Самира Ибрахим заради поредица коментари в „Туитър“, в които тя изрази подкрепата си за терористични актове, включително за атентата в Бургас, съобщи „Медиапул“.

„Взрив в автобус, превозващ израелци на летището в Бургас, България, на Черно море. Ауууу, това е толкова отпускащо, много добри, много добри новини“, гласи публикацията в „Туитър“ на Ибрахим след атентата през юли.

„Днес е годишнината от 11 септември. Дано Америка пламва всяка година“, се казва в друго нейно изявление в социалната мрежа.

Самата Ибрахим твърди, че акаунтът й в Туитър е бил хакнат многократно и расистките и изпълнени с омраза коментари не са нейно дело. Тя не обяснява защо все пак не е премахнала обидните туитове.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд съобщи, че връчването на наградата на египетската правозащитничка е било отложено, след като станало ясно, че в постингите си в „Туитър“ тя възхвалява атентатите на 11 септември 2001 г. и антиизраелски бомбени нападения, включително това в България през юли миналата година.

„Научихме прекалено късно за предполагаемите коментари, направени публично от Ибрахим“, изрази съжаление Нюланд.

Тя допълни, че след внимателно обмисляне Държавният департамент на САЩ е решил да отложи награждаването на египетската активистка, за да може да проучи допълнително въпросните изявления.

Самира Ибрахим бе една от 10-те жени от целия свят, които бяха избрани да получат международната награда на Държавния департамент на САЩ за женска смелост по случай Международния ден на жената.

26-годишната Ибрахим подаде съдебен иск срещу египетската армия за това, че била принудена да си направи „тест за девственост“, след като била задържана по време на протест на площад Тахрир в Кайро през март 2011 г.

#Бургас #атентат #САЩ #Самира Ибрахим #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино