„Икономист”: България и Румъния не са готови за Шенген

„Икономист”: България и Румъния не са готови  за Шенген
Германският вътрешен министър Фридрих подчерта, че важното е да се знае кой с каква цел пребивава в шенгенското пространство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния и България се надяваха да получат дата за приемането им в Шенгенската зона по време на срещата на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС. Но Германия заяви, че двете страни не са готови.

Според германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, който е член на консервативния баварски Християн-социален съюз, подкрепящ Християн-демократичния съюз на канцлера Ангела Меркел, София и Букурещ трябва да направят повече в борбата с корупцията. Фридрих настоява и за наказания за тези, които идват в Германия в търсене на социални помощи, пише британското списание „Икономист”, цитирано от информационна агенция "Фокус".

Не за първи път на Румъния й се отказва достъп до Шенгенската зона. Букурещ се опитва да получи членство през последните три години. През 2012 година Холандия се противопостави на приемането на Румъния, като посочи, че последният доклад от механизма за сътрудничество и проверка не е показал никакъв напредък.

През 2010 година Франция беше първата страна, която заяви, че Румъния и България не са готови за Шенген. За румънците членството в Шенген няма да донесе голяма промяна. Те могат да пътуват в Европа само с личните си карти или паспорти след влизането на страната в Европейския съюз през 2007 година.

Въпреки това, поредното отлагане на членството в Шенген, е неуспех за Румъния. Докато румънският парламент продължава да блокира повдигането на обвинения в корупция срещу високопоставени политици и докато румънците продължават да разчитат на подкупи, за да разрешават ежедневните си проблеми, интеграцията на страната в ЕС няма да е напълно завършила.

#България #Румъния #Шенген #Ханс-Петер Фридрих #Германия #Шенгенската зона #Букурещ #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници