Цветанов: Ще търсим консенсус за присъединяването на България към Шенген

Цветанов: Ще търсим консенсус за присъединяването на България към Шенген
Българският вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов отговори само на въпросите на чужди медии, без да се ангажира със срокове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия обяви, че няма да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона поне до декември, когато се очакват мониторинговите доклади на Европейската комисия за двете страни, предаде БНР.

Германия също потвърди резервите си заради оставащите проблеми с корупцията, престъпността и съдебната система. „Днес няма да има решение, ще говорим отново през декември“, заяви преди началото на заседанието холандският министър по емиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Тееван.

„Членството на дадена страна в Шенген не е въпрос на престиж, тук става дума за сигурността на нашите граждани, не можем да правим компромис с нея“, заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.

Според него, въпреки че България е постигнала напредък в борбата с организираната престъпност, остават още слабости – по отношение на борбата с корупцията и работата на съдебната система.

Българският вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов отговори само на въпросите на чужди медии, без да се ангажира със срокове. Цветан Цветанов заяви: „Разбира се, ще търсим консенсус за следващ период от време България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство.

Мога да кажа, че България от март месец 2011 г. изпълнява ангажимента си и е покрила критериите за Шенген“.

#България #Румъния #Шенгенската #Шенген #Германия #Холандия #Ханс-Петер Фридрих #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници