Папата се помоли за мир по света

Папата се помоли за мир по света
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI поздрави света за Коледа на 65 езика, включително и на български: „Честито Рождество Христово!”.

Светият отец се помоли за жертвите на глада, наводненията и конфликтите по света в традиционното си Коледно послание, съобщи БНР.

Папата призова международната общност да окаже помощ на страдащите от глада в Африканския рог, призова за край на кръвопролитията в Сирия и изрази надежда, че арабските въстания ще помогнат на „общото благо".

Най-силните му думи бяха насочени срещу войните и в полза на помирението.

В традиционното си Коледно послание "Urbi et orbi" („Към света и към града") Светият отец благослови хилядите вярващи от цял свят, които се бяха събрали на площад „Свети Петър" във Ватикана.

„Урби ет Орби" по принцип е стандартният преамбюл на папските прокламации. Днес терминът обозначава документ, който се отнася до града (Рим) и до целия католически свят.

В католицизма това са думите, които придружават папската благословия към всички християни и винаги се произнасят от балкона на базиликата Свети Петър в Рим на Великден, Коледа и други празници.

„Урби ет Орби" се използва и при церемонията по коронясването на папа, както и в редки случаи, за благословия на поклонници.

#Папа Бенедикт XVI #Урби ет Орби #християни #Рождество Христово #Бог #Рим #Свети Петър #Великден #Коледа #Сирия #Африканския рог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници