Китай се притеснява от доминацията на Android

Китай се притеснява от доминацията на Android
A A+ A++ A

Правителството на Китай е сериозно разтревожено от доминацията на Android на местния пазар и планира да вземе мерки срещу операционната система на Google. Към момента Android има пазарен дял от 86% в най-многолюдната страна на света и това очевидно не е по вкуса на властите в Пекин. Според доклад на Министерството на индустрията и информационните технологии, който бе публикуван миналата седмица, правителството предлага местните компании като Huawei, Alibaba и Baidu да започнат приоритетно да разработват тяхна собствена операционна система. Според правителствените експерти възможностите са или да се заложи на изцяло нова платформа, или на силно модифицирана версия на Android, която няма да е обвързана по никакъв начин с Google.

Докладът отбелязва, че това е изключително комплексна задача, защото американски компании притежават огромна част от патентите, които са необходими за разработката на мобилна операционна система. Експертите също така отчитат, че Google, Apple и Microsoft имат огромно предимство поради богатия си опит в тази област.

В същото време докладът отчита, че създаването на независима и успешна операционна система ще има достатъчно предимства, за да оправдае инвестирането на всички необходими ресурси от страна на компаниите.

http://www.theregister.co.uk/2013/03/05/china_nervous_about_google_android_dominance/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино