Финландия не иска България и Румъния в Шенген

Финландия не иска България и Румъния в Шенген
Причината е високото ниво на корупция и неспазването на принципите на правовата държава, посочи финландският вътрешен министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финландия обяви официално тази сутрин, само ден преди началото на Съвета за правосъдие и вътрешни работи, че се противопоставя на влизането на България и Румъния в Шенген.

Вътрешният министър на Финландия Пейви Ресенен заяви, че Румъния и България са били приети твърде лесно в Европейския съюз, съобщи румънският вестник „Ромъния либера“, цитиран от БТА и „Дневник“.

Според електронното издание на финландската телевизия YLE позицията на Финландия не е свързана с проблемите с ромите, които просят по улиците.

Причината е високото ниво на корупцията и неспазването на принципите на правовата държава, обясни Ресенен.

Както правителството, така и парламентът на Финландия смятат, че България и Румъния са твърде корумпирани и не спазват принципите на правовата държава, което е условие за присъединяването към Шенген, посочва изданието.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви в понеделник, че има най-малко седем страни, които се противопоставят на влизането на Румъния и България в Шенген, без да ги назове.

Премиерът Виктор Понта обяви, че Букурещ няма да настоява за гласуване на решение за влизане в Шенген на предстоящия на 7 и 8 март съвет на ЕС, след като германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви в интервю за сп. „Шпигел“, че Германия може да използва правото си на вето.

#България #Румъния #Шенген #Финландия #Германия #Виктор Понта #Ханс-Петер Фридрих

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници