Роми искат доживотен затвор за убиеца на Велин

Роми искат доживотен затвор за убиеца на Велин
Софийски градски съд ще гледа мярката за неотклонение на Петко Еленков в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 50 роми са се събрали на протест пред сградата на Съдебната палата с настояване за доживотна присъда за охранителя Петко Еленков, който застреля 16-годишния Велин, съобщи „Фокус“.

На 2 март 50-годишният охранител на депото в квартал „Подуяне“ застреля 16-годишния Велин и рани 14-годишния му приятел Камен, докато двете момчета се опитвали да крадат желязо от депото.

Протестиращите роми настояват за доживотна присъда и най-тежки наказания за Петко Еленков, тъй като според тях е недопустимо, без значение какъв е мотивът, да се стреля по дете.

Пред входа на Съдебната палата деца от ромски произход са издигнали плакати със снимката на убитото момче и лозунги с надписи „Убиха ни детето. Искаме справедливост“, „Защо убивате децата ни като кучета“, „Смърт за убиеца“.

Бащата на убитото момче заяви, че стрелецът трябва да получи най-тежко наказание и правосъдната система да покаже, че има справедливост.

Софийски градски съд ще гледа мярката за неотклонение на Петко Еленков в сряда, което е и причината ромите да протестират пред сградата на Съдебната палата.

Роми блокираха за два часа пътя за летището във вторник вечерта в знак на протест. По-рано беше и погребението на убития Велин. В негова памет ромите от квартала запалиха свещи и запазиха едноминутно мълчание.

#Камен #Петко Еленков #Съдебната палата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници