Решават дали да обсъждат Шенген на Съвета на вътрешните работи в ЕС

Решават дали да обсъждат Шенген на Съвета на вътрешните работи в ЕС
Прогнозите са, че темата или ще отпадне изцяло, или ще има само дискусии за следващите стъпки в процеса, вместо планираното политическо решение за поетапно отваряне на границите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Решението дали темата за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще бъде обсъждана на Съвета на европейските министри на вътрешните работи в четвъртък се очаква да бъде взето в сряда в Брюксел.

Дневният ред на заседанието ще бъде уточнен от Комитета на постоянните представители на страните членки, съобщи БНР.

Прогнозите са, че темата или ще отпадне изцяло, или ще има само дискусии за следващите стъпки в процеса, вместо планираното политическо решение за поетапно отваряне на границите.

Според дипломатически източници след обявеното от германска страна намерение за вето на разширяването на Шенген няма никакви изгледи решението за присъединяване на България и Румъния да бъде взето сега и в най-добрия случай то ще остане за есента.

Очаква се Холандия за пореден път да изрази негативна позиция.

Във външната комисия на холандския парламент предстоят дискусии за напредъка на България и Румъния в правосъдието и вътрешните работи и амбициите им за шенгенско членство.

#България #Румъния #Шенген #ЕС #Холандия #Германия #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници