Омбудсманът: Лидерите на протестите във Варна са сплашвани

Омбудсманът: Лидерите на протестите във Варна са сплашвани
Омбудсманът Пенчев е изпратил писмо до главния прокурор и вътрешния министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народният омбудсман Константин Пенчев е изпратил препоръка до главния прокурор и министъра на вътрешните работи в оставка с копия до областния управител на Варна и председателя на Общинския съвет в града след сигнал от протестиращи граждани в морската столица.

Жалбата, получена от омбудсмана, съдържа обезпокоителни твърдения за опорочаване на протестите във Варна през последните дни и притеснения, че държавните и местните институции бездействат, предава БГНЕС.

В писмото си до главния прокурор и до министъра на вътрешните работи омбудсманът пише, че твърденията в сигнала са свързани с оказване на натиск чрез заплахи и физическо насилие над организатори и участници в протестните шествия от страна на хора, определяни като „местни бизнесмени“ и техните охранители.

Пенчев подчертава, че смята за твърде тревожни и оплакванията в жалбата, свързани с натиск и от страна на служители на МВР.

Жалбоподателите твърдят, че полицаи арестуват протестиращи без законови основания, като след намеса на различни медии тези арести биват прекратявани.

„Подобна намеса в протестите уронва устоите на пряката демокрация в Република България. Бих желал да подчертая, че употребата на сила от страна на органите на властта следва да се прилага само когато това е „абсолютно необходимо“ и при съблюдаване на принципа на пропорционалност“, се казва в препоръката.

Пенчев добавя, че в последните дни на протестите се изказват различни мнения и се защитават различни позиции - „някои посрещнати с възторг, други – с резерви“.

„Това богатство от идеи, както и потребността на хората да изкажат своето виждане, определям като голяма крачка в развитието на гражданското общество в България“, казва омбудсманът.

„В тази ситуация голямата отговорност на държавните, в оставка или не, и общинските власти е да положат максимални усилия за опазване на обществения ред и на правата на хората, за да не бъдат белязани с насилие справедливите протести на българските граждани“, пише Пенчев.

Според него „в тези дни на промени и обществени вълнения съществува опасност от раждането на крайности както на улицата, така и в реакциите на държавните и местните власти“ и призовава главния прокурор и министъра на вътрешните работи „да предприемат действия, с които да осигурят и гарантират свободното упражняване на конституционно признатите права на всички граждани, участващи в шествията из страната“.

„Хората, излезли на улицата, за да протестират, се нуждаят от доказателства, че държавата, в лицето на нейните институции, не ги е изоставила и следи за спазването на правата им, гарантирани от Конституцията и от международните актове“, завършва омбудсманът.

#Варна #жалби #сигнали #протести #омбудсман #Константин Пенчев #ТИМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници