Трайчо Трайков: Намаляването на цената на тока не е дългосрочно решение

Трайчо Трайков: Намаляването на цената на тока не е дългосрочно решение
Намалението е сравнително малко. Остават всички скъпи елементи в образуването на цената, коментира Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Намаляването на цената на тока от ДКЕВР очевидно не е дългосрочно решение на проблема“, обяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР.

„Намалението е сравнително малко. Остават всички скъпи елементи в образуването на цената“, коментира Трайков.

„Пипат се единствено парите, които са предназначени за инвестиции в мрежата средно и ниско напрежение, което означава, че в краткосрочен план някакви пари ще се върнат към потребителя, но в средно- и дългосрочен план ще се влоши качеството на услугата“, смята бившият министър.

Според него ТЕЦ-овете на Христо Ковачки не бива да са включени в енергийния микс.

Технологичните загуби могат да бъдат намалени още, до 7-8%, но с цената на много инвестиции, като например за подмяна на мрежата и закопаване на въздушните линии под земята, каза още Трайков

„Не чух обяснение, след като и министър Добрев постави този въпрос, защо дори не се поставя въпросът за предоговаряне на цената с очевидно надценените сероочистки на трите частни ТЕЦ-а, които се свързват с г-н Ковачки“, обяви бившият енергиен министър.

Трайков смята, че миньорите могат да запазят работата си и да произвеждат същите количества въглища, ако бъде увеличена квотата на „Марица-изток“ 2, държавната централа, която произвежда най-евтиния ток от въглища.

„Неясно защо, вместо това, остават другите ТЕЦ-ове, които от същите въглища произвеждат много по-скъпа електроенергия, и никой не обяснява, нито ДКЕВР, нито министреството“, допълни Трайков.

Той обясни, че е възможно такса „пренос“ да бъде намалена, но от нея се финансират разходите по АЕЦ „Белене“ и Цанков камък и затова не се пипа.

„По принцип, приходите за НЕК не се пипат, защото компанията е в окаяно финансово състояние“, подчерта още Трайков.

#ДКЕВР #Трайчо Трайков #Христо Ковачки #ТЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници