S&P: Кредитният рейтинг на България може да падне заради политическата обстановка

S&P: Кредитният рейтинг на България може да падне заради политическата обстановка
Стабилната перспектива според Standard & Poor's означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кредитният рейтинг на България може да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка в страната се влоши, обявиха от агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's.

Рейтингът на България може да бъде намален, ако бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус относно икономическите политики, се посочва в анализ на агенцията, цитиран от Министерството на финансите.

Това може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на общо взето предвидимите политически избори, изтъкват от Standard & Poor's.

Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга, се посочва в анализа.

Стабилната перспектива според Standard & Poor's означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три.

От Standard & Poor's посочват, че въпреки последните политически развития, новото правителство вероятно ще продължи политиките, насочени към стабилен икономически растеж в условията на валутeн борд в страната, обявяват от кредитната агенция.

Експертите посочват още, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз.

Анализаторите припомнят, че правителството е намалило бюджетния дефицит с 3 процентни пункта - от 4,3% от БВП през 2009 г.

Освен това, съчетавайки съкращаването на разходи със сериозните приходи от ДДС, правителството на Бойко Борисов е преизпълнило своята цел за 2012 г., като е постигнало дефицит в размер на 0,45% от БВП спрямо целевия дефицит от 1,3%, се казва още в доклада според финансовото министерство.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката.

Според анализаторите, БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък в полза на прогресивното данъчно облагане, докато ГЕРБ желае да запази сега действащата система.

Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести, посочват от кредитната агенция.

Изглежда, че БСП е за възобновяване на спорния проект за атомна електроцентрала „Белене", който беше прекратен по време на мандата на ГЕРБ, се казва още в доклада.

Експерите на S&P смятат, че тарифите на комуналните услуги са причина за протестите и е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията, както за домакинствата, така и за фирмите.

Главните основания за кредитния рейтинг на Standard & Poor's за България отразяват становището им за сериозните резултати на българските политици по отношение на фискалната дисциплина, ниския и намаляващ бюджетен дефицит и държавен дълг, както и перспективите за икономически растеж, се казва в доклада.

Освен това външната позиция на България постоянно се подобрява: по изчисления на експертите на агенцията за кредитни рейтинги, нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 г. до 110% от приходите по текущата сметка, изтъкват експертите.

Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 г. от 14% през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щатски долара заеми на своите чуждестранни банки-майки, посочват от кредитната агенция.

#кредитен рейтинг #България #Standard & Poor's #Европейския съюз #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници