Италия върви към нови избори

Италия върви към нови избори
Лидерът на левицата Пиер Луиджи Берсани постави ултиматум на бившия комедиант Бепе Грило, който излезе на трето място на изборите, да подкрепи временното правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италия все повече се приближава към нови избори след като лидерът на лявоцентристите Пиер Луиджи Берсани отправи ултиматум към водача на "Движение пет звезди" Бепе Грило да подкрепи временно правителство.

Пред държавната телевизия RAI Берсани изключи още едно технократско правителство като последното, водено от Марио Монти, съобщи „Дневник".

След вота миналата седмица никоя политическа сила не получи работещо мнозинство в парламента, което превърна съюзът между противници в единственото решение за сформиране на правителство.

Демократическата партия на Берсани има абсолютно мнозинство в италианската Камара на депутатите, но не и в Сената, въпреки че вкара най-много свои представители в горната камара, което прави задачата й да управлява Италия доста трудна.

Популисткият лидер Грило не иска правителство между левите и десните и призова за кабинет, който да има ефекта на "токов удар" за страната. Той вече каза, че също няма да подкрепи никое коалиционно правителство.

"Сега Грило трябва да каже какво иска, в противен случай всички ще си отидем у дома, включително и той", предупреди Берсани.

В понеделник и вторник бившият комедиант Грило ще се срещне със 163-ма нови депутати от "Пет звезди", които никога преди това не са били в парламента, за да обсъдят стратегията си преди първото заседание на парламента на 15 март и консултациите с президента Джорджо Наполитано с сформиране на правителство.

Наполитано, който може да разпусне парламента и да избере премиер, каза, че иска да избегне непосредственото провеждане на нови избори.

#Италия #Пиер Луиджи Берсани #Бепе Грило #Марио Монти #Джорджо Наполитано

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници