Германия може да блокира България за Шенген

Германия може да блокира България за Шенген
Германският вътрешен министър Фридрих подчерта, че важното е да се знае кой с каква цел пребивава в шенгенското пространство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германия може да блокира приемането на България и Румъния в Шенгенската зона, заяви в интервю за списание “Шпигел” министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих.

Планира се решението по въпроса да бъде оповестено следващата седмица на срещата на министрите на вътрешните работи от страните-членки на ЕС, каментира информационна агенция "Фокус".

Изказването на министъра става на фона на публикувана наскоро статистика. По-голямата част от германците се обявяват за ограничаване на правата на имигрантите от страните от Европейския съюз.

Те се опасяват, че след падането на ограниченията за гражданите на България и Румъния, борят на имигрантите ще нарасне и ще застраши германската система за социални помощи.

От 2007 г. броят на имигрантите от България и Румъния е нараснал от 64 000 до 182 000 души. Много от пришълците са изключително бедни – повечето са роми, които са преследвани и изолирани в родните си държави. Но дори и в Германия те живеят в несигурни условия без никакъв шанс да се интегрират в обществото, коментира вестник „Вестдойче алгемайне цайтунг“.

От Института за икономически изследвания в Северен Рейн-Вестфалия посочват, че 80% от хората, които са имигрирали от началото на членството на тези две страни в ЕС през 2007 г., са били работещи и са търсели по-доходоносна работа.

От тях 22% са висококвалифицирани, а 46% - квалифицирани.

При тези имигранти често става въпрос за хора с професии, от които Германия изпитва силна нужда.

#Германия #България #Румъния #Шенген #Европейския съюз #Северен Рейн-Вестфалия #ЕС #роми #Ханс-Петер Фридрих

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници